مقدمه:
همانگونه که احتمالا میدانید یکی از سادهترین و بیدردسرترین راههای مهاجرت، مهاجرت از راه سرمایهگذاری است. پیشتر در مقالهای اینجا بخوانید درباره مهاجرت از راه سرمایهگذاری توضیح دادهایم. بنابراین قصد ما از ایجاد یک مقاله تازه صحبت درباره یکی دیگر از روشهای مهاجرت است که چندان بیارتباط به سرمایهگذاری هم نیست!
سرمایهداری یا اثبات تمکن مالی یا اثبات استقلال مالی و نامهایی ازایندست به روشی از مهاجرت دلالت دارند که در آن فرد با اثبات داراییها و درآمدهای خود در کشور مبدا برای اخذ ویزای کشور مقصد اقدام میکند.
برخی این نوع از مهاجرت را در دسته مهاجرت با روش سرمایهگذاری قرار میدهند و برخی دیگر آن را در دستهای جدایِ از آن دستهبندی میکنند. بااینحال چیزی که در این دو روشِ مهاجرتی شبیه است داراییهای متقاضی و توانایی مالی اوست. و چیزی که آنها را از هم جدا میسازد نیز این است که در این روش متقاضی اصلا نیازی به سرمایهگذاری در کشور مقصد جهت اخذ روادید آن کشور ندارد. تنها با نشاندادن استقلال مالی و مالکیت ملکی و داشتن حداقل پسانداز، فرد میتواند برای اخذ ویزای کشور مقصد اقدام کند.
نکته مهم در انتخاب و پیگیری این روش این است که اغلب، کشور مقصد به فرد متقاضی اجازه کار در خاکش را به او نمیدهد. ولی حق تحصیل، زندگی و برخورداری از شرایط رفاهی و بهداشتی کشور مقصد از او و خانوادهاش سلب نمیشود. یکی دیگر از مزیتهای این روش این است که اغلب این امکان وجود دارد که متقاضی در کشور مقصد سرمایهگذاری انجام دهد درحالیکه او همچنان نمیتواند شغلی داشته باشد که مجبور باشد برای آن استخدام شود.
چه کسانی میتوانند برای این ویزا درخواست دهند؟
پاسخ به این پرسش با توجه به مقدمه مقاله ساده است. کسانی که سطح درآمدیِ بالایی دارند میتوانند برای این ویزا درخواست دهند. البته باید توجه داشت که تنها برخی از کشورهای اروپایی از صادرکنندگان این نوع ویزا هستند. بااینحال در این روش فرد متقاضی با اثبات تمکن مالی و داراییهای خود میتواند با خانواده خود به اروپا نقل مکان کند.
این افراد میتوانند کارمندانی باشند که در استخدام شرکتهایی خارج از اتحادیه اروپا هستند و امکان کار از راه دور برای آنها امکانپذیر است و یا آنها ممکن است بازنشسته باشند.
هدف این افراد از اخذ اینگونه ویزا نیز معمولا بالابردن سطح زندگی خود و خانواده و همچنین فراهمکردنِ امکان تحصیل برای فرزندان خود در دانشگاههای معتبر اروپاست. برخی نیز اهداف سرمایهگذاری دارند. برخی بدشان نمیآید که در اروپا کسبوکاری راه بیندازند و یا یک حساب بانکی معتبر در آنجا افتتاح کنند. در هر صورت چون این ویزا قابلتمدید است و امکان اخذ اقامت دائم و حتی شهروندی در دنباله آن امکانپذیر میشود بهخودیِخود میتواند هدف خوبی برای پیگیری این روش مهاجرتی باشد.
وضعیت کار با ویزای تمکن مالی چگونه است؟
دارندگان این نوع ویزا اجازه کار در اتحادیه اروپا را ندارند. آنها میتوانند صاحب یک کسبوکار باشند ولی حتی در این کسبوکار نیز نمیتوانند اصطلاحا حقوقی دریافت کنند. آنها باید دیگران را برای مدیریت کسبوکار خود استخدام کنند.
در بسیاری از کشورهای اروپایی که همچین اجازه اقامتی به افراد با درآمد بالا و مستقل میدهند اغلب امکان سرمایهگذاری در اقسام مختلفش وجود دارد. آنها میتوانند خانهای خریده و اجاره دهند و یا همانگونه که در بالا نیز گفته شد میتوانند کسبوکاری را خریده و از طریق آن کسب درآمد کنند.
درمجموع دارنده این نوع اجازه اقامت اروپا میتواند سرمایه گذار و کارفرما باشد ولی نمیتواند در استخدام کسی یا شرکتی درآید و یا یک موقعیتِ باحقوق برای خود دستوپا کند.
حقوحقوق فردِ متقاضی با اخذ ویزای تمکن مالی چیست؟
متقاضی میتواند تا زمان انقضای مجوز اقامت خود در کشور مقصد بماند و یا آن را تمدید کند.
سفر به سراسر حوزه شنگن بدون نیاز به اخذ ویزا؛
اخذ اقامت دائم کشور مقصد پس از 5 سال و اخذ شهروندی آن پس از گذشت 7 تا 10 سال؛
فرزندان او میتوانند به تحصیل در کشور مقصد بپردازند.
حق استفاده از بیمه خدمات پزشکی؛
شرایط کلی جهت اقدام برای ویزای تمکن مالی چیست؟
- داشتن حداقل درآمد تعیینشده توسط کشور مقصد؛
این درآمد باید قانونی باشد و از جایی خارج از کشور مقصد به دست آمده باشد. رقم این درآمد با توجه به کشور مقصد متفاوت است ولی این رقمی عددی میان 1500 تا 3000 یورو (بیاحتساب هزینهها و بیمه) بهازای هر نفر است.
این درآمد را میتوان از راه دور، کارمزد، سرمایهگذاری، سود سهام، اجاره ملک، تجارت، حقوق بازنشستگی یا دارایی به دست آورد. تنها نکته مهم در مورد درآمد این است که باید بهگونهای منظم دریافت شده باشد.
- پسانداز(تمکن مالی)؛
پسانداز که مقدار آن توسط کشور مقصد معین میشود درواقع جهت اطمینان دولت مقصد از توانایی تامین هزینههای فرد متقاضی و خانوادهاش در طول مدت اقامتشان در کشور مقصد است.
این پسانداز که باید در یک بانکی از کشور مبدا باشد بهطور میانگین مبلغی میان 15000 تا 25000 یورو برای متقاضی اصلی و 6500 تا 10000 یورو بهازای هر عضو خانواده تعیین میشود.
- بیمه درمانی بهازای هر فرد؛
بیمه درمانی معمولا 100 تا 300 یورو بهازای هر نفر در ماه هزینه دارد.
- خرید یا اجاره خانه؛
دو نکتهای که در مورد خرید یا اجاره خانه وجود دارد متراژ تعیینشده و حداقل قیمت اجارهای است که متناسب با تعداد اعضای خانواده باید رعایت شود. این موضوع را بهطورِ ویژه در مورد کشور مقصدتان بررسی کنید. برای نمونه در اتریش فرزندان با جنسیت مختلف هر کدام باید اتاقی جداگانه داشته باشند.
- مدت تعیینشده و اجباری اقامت در هر سال؛
اگر این شرط رعایت نشود اجازه اقامت تمدید نخواهد شد. البته این تنها موردی نخواهد بود که مجوز اقامت را باطل میکند. ولی در این مورد باید الزامات کشور مقصد درباره حداقل مدت اقامت در سال را بررسی کرد.
- کشورِ مبدا فرد متقاضی؛
متقاضی نمیتواند از یکی از کشورهای اتحادیه اروپا یا منقطه اقتصادی اروپا یا سوئیس باشد و البته از سوی دیگر از ورود به این کشورها نیز منع شده باشد.
- عدم سوءِپیشینه؛
متقاضی نباید هیچگونه سابقه کیفری در کشور مبدا داشته باشد.
- نداشتن هیچگونه بیماری خطرناک؛
بیماریهایی که جامعه کشور مقصد را تهدید کند. مانند بیماری ایدز یا سل.
- شرایط فرزندان در خاک کشور مقصد؛
متقاضی باید فرزندان خود را در مدرسهای نامنویسی کند. این کار اگر انجام نشود امکان ابطال مجوز اقامت فرد وجود دارد.
- جمعآوری کلیه اسناد و مدارک؛
مدارک مربوط به داراییها و پسانداز بانکی، اجارهنامهها و فیشهای حقوقی،… و باقی مدارکی که در پایین بیشتر درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
مدارک مورد نیاز جهت اقدام برای ویزای تمکن مالی؛
- گذرنامه معتبر و مدتدار؛
- گواهی عدم سوءِپیشینه؛
- مدارکی که درآمد قانونی و منظم و همچنین منشا آنها را تایید میکنند.
- مدارک مربوط به مالکیت ملک و املاکی که از آن اجاره دریافت میشود؛
- گواهی طلاق یا ازدواج؛
- مدارک هویتی مربوط به فرزندان (فرزندخواندگان،…)؛
- بیمهنامه؛
- مدرک زبان (در صورت نیاز که در این صورت نیز معمولا تا سطح A1 خواهد بود.)
مراحل اقدام برای ویزای تمکن مالی کدامند؟
- فرمهای مورد نیاز را پُر کنید. یک حساب بانکی در کشور مقصد باز کنید. مدارک مورد نیاز را جمعآوری و آنها را ترجمه محضری کنید سپس هزینهها را بپردازید. همه این اقدامها ممکن است تا 1 ماه طول بکشد.
- در محلی از کشور مقصد اقدام به خرید یا اجاره یک خانه طبق مقررات و ضوابط تعیینشده بکنید.
- درخواست خود را به کنسولگری یا سفارت کشور مقصد بفرستید. هزینه ثبت و برسی این درخواست نسبتبه هر کشور متفاوت است.
- منتظر پاسخ بمانید. اگر با پرونده شما موافقت شود به شما ویزای نوع D اعطا میشود که سه تا 6 ماه اعتبار دارد و شما باید در طول این مدت حتما به کشور مقصد مراجعه کنید.
- به کشور مقصد بروید.
مدت زمان بررسی پرونده چقدر خواهد بود؟
این مورد نیز با توجه به سفارت کشور مقصد میتواند متفاوت باشد. بهطورِ کلی باید از شش ماه تا یک سال را متصور بود.
تمدید ویزای تمکن مالی چگونه خواهد بود؟
مجوز اقامت برای دارندگان این نوع اقامت معمولا یکساله صادر میشود، اگرچه در برخی موارد دوساله نیز صادر شده است. در هر صورت با فرض مجوز یکساله باید هرساله بهطور منظم نسبتبه تمدید آن اقدام کرد.
پس از گذشت _معمولا_ پنج سال اجازه اقامت دائم صادر میشود. پس از 7 تا 10 سال نیز امکان اخذ شهروندی وجود دارد.
مزیتهای ویزای تمکن مالی چیست؟
✓ سفر آزاد به کشورهای اروپایی؛
✓ افتتاح حساب بانکی در اروپا؛
✓ ایجاد کسبوکار در اروپا؛
✓ خرید خانه در اروپا؛
✓ تحصیل فرزندان در دانشگاههای اروپایی؛
✓ امکان اخذ اقامت دائم کشور مقصد؛
✓ امکان اخذ شهروندی کشور مقصد؛
✓ برخورداری از سطح بالای زندگی؛
سوالات متداول
خیر؛ تنها برخی از کشورهای حوزه شنگن هستند که این ویزا را دارند.
بله. این امکان وجود دارد که همسر و فرزندان در برنامه متقاضی قرار بگیرند.
یکی از مزیتهای ویزای تمکن مالی این است که اگر فرد متقاضی پس از مدتی از تصمیمش منصرف شود، خانواده او همچنان میتوانند مجوز اقامت خود در آن کشور را حفظ کنند.
خیر؛ خانه میتواند اجارهای باشد.
مدت مجوز اقامت یکساله است که امکان تمدید آن وجود دارد.
کشورهای بزرگ و پیشرفتهای همچون پرتغال، اسپانیا، اتریش، سوئیس، فرانسه و همچنین یونان.
منابعی که از آنها جهت نوشتن این مقاله کمک گرفته شد: