مقدمه:
ویزای تحصیلی آلمان یکی از انواع ویزاهای این کشور است که در صورت اخذ آن میتوان در آلمان اقامت داشت. کشور آلمان بهدلیل داشتن دانشگاههای مطرح، کیفیت بالای آموزش، امکان تحصیل رایگان، هزینه زندگی مناسب،… به یکی از پُرطرفدارترین مقاصد مهاجرت تحصیلی تبدیل شده است.
دریافت ویزای تحصیلی آلمان نیازمند داشتن شرایطی است که میبایست به آنها توجه ویژهای داشت. ازهمینرو در این مقاله به بررسی کامل هرآنچه درباره ویزای تحصیلی آلمان لازم است بدانید خواهیم پرداخت.
انواع ویزای تحصیلی آلمان:
ویزاهای تحصیلی بهطورِکلی به نوع ویزای دانشآموزی و ویزای دانشجویی تقسیم میشوند.
درصورتیکه دوره تحصیلی متقاضی کوتاهمدت و زیر 3 ماه باشد باید برای دریافت ویزای شنگن آلمان اقدام کند. ولی اگر دوره تحصیلی بالای 3 ماه به طول بینجامد لازم است متقاضی ویزای دانشجویی این کشور را دریافت کند.
ویزاهای تحصیلی آلمان را میتوان در سه دسته کلی قرار داد:
ویزای دانشجویی آلمان: این ویزا برای دانشجویان تماموقت است که در یکی از دانشگاههای آلمان موفق به دریافت پذیرش تحصیلی شدهاند.
ویزای اپلای دانشجویی آلمان: این ویزا برای آن دسته از دانشجویانی است که به هر دلیلی لازم است به منظور انجام پروسه دریافت پذیرش تحصیلی وارد خاک این کشور شوند. این ویزا تنها برای این منظور صادر میشود و اجازه تحصیل با این نوع ویزا به دانشجو داده نمیشود.
ویزای دورههای زبان آلمانی: این ویزا با هدف شرکت در دورههای زبان آلمانی به متقاضی تعلق میگردد که میتوان گفت شانس دریافت این نوع ویزا در سالهای اخیر برای متقاضیان رو به کاهش بوده است. در دنباله این مقاله به دورههای زبان آلمانی در این کشور بیشتر اشاره خواهیم کرد.
شرایط دریافت ویزای تحصیلی آلمان کدامند؟
شرایط سنی: برای دریافت ویزای تحصیلی لازم است سن متقاضی با مقطع تحصیلی او متناسب باشد. بهطورِکلی میتوان گفت برای تحصیل در مقطع کارشناسی بهتر است سن متقاضی حداکثر 22 سال، برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حداکثر 32 باشد. برای تحصیل در مقطع دکتری با داشتن شرایط خوب سختگیری نسبت به سن متقاضی کمتر خواهد بود. ولی میتوان حداکثر سن برای تحصیل در این مقطع را 40 تا 41 سال معرفی کرد.
گپ تحصیلی مجاز برای تحصیل در آلمان 2 الی 5 سال است که لازم است با دلایل مرتبط و منطقی نسبت به توجیه آن اقدام کنید چناچه دانشجو گپ تحصیلی بیشتری داشته باشد احتمال اخذ ویزای تحصیلی برای او پایینتر خواهد بود.
مدرک زبان: کشور آلمان نیز مانند دیگر کشورها دانشگاههای خصوصی و دولتی بسیاری دارد. تحصیل در دانشگاههای دولتی بیشتر به زبان آلمانی بوده و لازم است متقاضی حداقل مدرک ب 1 این زبان را داشته باشد. بستهبه رشته و دانشگاه مورد نظر مدرک زبان B1 یا B2 یا C1 آلمانی لازم است. ولی بهطورِکلی با داشتن مدرک C1 میتوان شانس بیشتری برای دریافت ویزای تحصیلی این کشور داشت. در صورت تحصیل به زبان انگلیسی بهتر است متقاضی آیلتس 6.5 را در درست داشته باشد. تحصیل در مقطع کارشناسی با آیلتس 6 هم امکانپذیر است.
معدل مقطع پیشین: بستهبه رشته و مقطع تحصیلی و دانشگاه شرط معدل لازم کمی متفاوت است. ولی بهطورِکلی میتوان گفت بهتر است متقاضی حداقل معدل 15 را داشته باشد. ممکن است برخی دانشگاهها معدل 14 را هم بپذیرند ولی با این معدل احتمال ریجکتی وجود خواهد داشت. شرط معدل در مقطع دکتری اهمیت کمتری نسبت به مقاطع پیشین دارد و متقاضی میتواند با ارائه رزومه خوب و کمبودن معدل خود را جبران کند.
تمکن مالی: یکی از مدارک مهم برای سفارت آلمان ارائه تمکن مالی کافی جهت اثبات توانایی در پرداخت هزینههای زندگی و تحصیل در این کشور به مدت یکسال است. بهتر است حداقل 10.500 یورو تمکن مالی به سفارت ارائه دهید. در صورت کافینبودن میزان تمکن مالی احتمال ردشن درخواست ویزای تحصیلی متقاضی بسیار زیاد است.
اجازه کار حین تحصیل در آلمان چگونه است؟
اجازه کار به صورت پارهوقت در حین تحصیل در آلمان همچون دیگر کشورها وجود دارد و از این طریق دانشجویان میتوانند بخشی از هزینههای زندگی خود را تامین کنند. علاوهبر دانشجو، همراه او نیز میتواند آزادانه به جستوجوی کار در این کشور بپردازد و به صورت تماموقت نیز کار کند و با هیچ محدودیتی دراینباره مواجه نشود.
مدتزمان صدور ویزای تحصیلی آلمان چقدر است؟
مدتزمان صدور ویزا با توجه به پردازش در سفارت و همچنین حجم بالای درخواستها ممکن است چند هفته تا چندین ماه متغیر باشد. لازم است متقاضی چند ماه زودتر نسبتبه انجام این پروسه اقدام کند. همچنین کامل و بینقصبودن مدارک متقاضی میتواند باعث تسریع در بررسی پروندهاش شود.
تحصیل رایگان در آلمان چگونه است؟
همانگونه که میدانید امکان تحصیل رایگان در آلمان برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد. لازمبهذکر است منظور از تحصیل رایگان این نیست که نیاز به پرداخت هیچ هزینهای نیست! دانشگاههای دولتی هزینه بسیار اندکی (تا 400 یورو) برای تحصیل متقاضیان در نظر گرفتهاند که با وجود تفاوت زیاد نسبتبه سایر دانشگاهها میتوان گفت تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان تقریبا رایگان است. همچنین زبان تحصیل در دانشگاههای دولتی عموما زبان آلمانی است و متقاضیان تحصیل در این دانشگاهها لازم است برای دریافت ویزای تحصیلی مدرک زبان آلمانی را به سفارت ارائه دهند. تعداد برنامههای تحصیلی رایگان به زبان انگلیسی بسیار محدود بوده و امکان موفقیت را برای متقاضی بسیار کاهش میدهد.
ویزای دورههای زبان آلمانی چگونه است؟
دریافت مدرک زبان آلمانی به یکی از دغدغههای اصلی متقاضیان تحصیل در آلمان تبدیل شده است. به همین دلیل برخی افراد سعی در گرفتن ویزا بدون داشتن مدرک زبان دارند. متاسفانه دیگر چیزی به نام دورههای آموزش زبان آلمانی در این کشور برای ایرانیان وجود ندارد و افراد برای دریافت ویزا حتما باید حداقل مدرک ب1 را در دست داشته باشند.
همانگونه که گفته شد شرکت در دورههای زبان آلمان برای ایرانیان تنها با داشتن حداقل سطح ب 1 امکانپذیر است. این دورهها دانشجو را به سطح مورد نیاز رسانده و پس از آن دانشجو میتواند وارد دانشگاه شود که شرط آن داشتن پذیرش از دانشگاه است. بنابراین امکان اقدام بدون مدرک زبان آلمانی وجود ندارد.
برترین دانشگاههای آلمان کدامند؟
یکی از دلایلی که آلمان را به یک مقصد پُرطرفدار در مهاجرت تحصیلی تبدیل کرده است وجود دانشگاههایی با سطح علمی و رنک بالا در این کشور است. دانشگاههای آلمان از سطح علمی بالا، کیفیت آموزشی عالی و رتبههای بالا در رتبهبندی دانشگاههای جهان برخوردارند. جالب است بدانید 46 دانشگاه در این کشور جزءِ داشنگاههای برتر در جهانند که تعداد زیادی از آنها دولتی بوده و امکان تحصیل رایگان نیز دارند.
در دنباله لیستی از برترین دانشگاههای آلمان خواهید دید:
مدارک مورد نیاز جهت دریافت ویزای تحصیلی آلمان کدامند؟
- مدارک هویتی ( شناسنامه، عکس 3.4، گذرنامه معبر و مدتدار،…)؛
- فُرم درخواست ویزای تحصیلی تکمیلشده؛
- نامه اثبات تمکن مالی؛
- نامه پذیرش تحصیلی از یکی از دانشگاههای آلمان؛
- مدرک زبان آلمانی؛
- مدرک تحصیلی مقاطع پیشین همراه با ریز نمرات؛
- رزومه تحصیلی
- مدارک شغلی مرتبط با رشته تحصیلی (در صورت نیاز و وجود)؛
- بیمه سلامت؛
- ارائه مقاله یا پژوهشهای مطالعاتی (در صورت وجود)
مراحل دریافت ویزای تحصیلی کدامند؟
- داشتن نامه پذیرش از یکی از دانشگاههای آلمان؛
- مراجعه به سایت سفارت آلمان، تکمیل فُرم درخواست ویزای تحصیلی و تعیین وقت مصاحبه؛
- دریافت چکلیست کامل مدارک مورد نیاز؛
- آمادهسازی مدارک؛
- آمادهشدن برای مصاحبه و ارائه کلیه مدارک؛
تعیین وقت سفارت و مصاحبه:
همانگونه که گفته شد متقاضی باید در نُخستین گام به سایت سفارت آلمان در ایران مراجعه کند. انجام مصاحبه حضوری برای دریافت ویزای تحصیلی این کشور الزامی است.به دلیل وجود متقاضیان بسیار زیاد، ممکن است حتی چندین ماه بعد وقت مصاحبه داده شود. درنتیجه زمانبندی فرد متقاضی در این پروسه بسیار اهمیت دارد.
موارد قابلتوجه در اینباره:
- داشتن گذرنامه معتبر؛
- درنظرداشتن حداقل 3 ماه برای روز مصاحبه جهت زمانبندی برای دریافت ویزای تحصیلی بهموقع
- هزینه پردازش و بررسی پرونده متقاضیان غیرقابلبرگشت است. درنتیجه در صورت ردشدن درخواست، هیچ هزینهای به متقاضی مسترد نخواهد شد.
- در صورت درخواست ویزای تحصیلی، حتما فُرم مربوط به آن تکمیل شود.
ویزای همراه آلمان چگونه است؟
خوشبختانه آلمان در صدور ویزای همراه دانشجو چندان سختگیری ندارد و دانشجو میتواند با همسر و فرزندان خود وارد این کشور شود. دراینصورت متقاضی میتواند در سایت سفارت آلمان برای ویزای همراه تحصیلی درخواست خود را ثبت کند. ازجمله مدارک لازم جهت ارائه، مدارک زیر هستند:
- مدارک ازدواج؛
- مدارک اثبات روابط خانوادگی؛
- نامه پذیرش تحصیلی دانشجو؛
- مدارک هویتی شخص یا اشخاص همراه؛
دلایل ردشن ویزای تحصیلی متقاضی کدامند؟
برای جلوگیری از این اتفاق لازم است به نکتههایی توجه کنید. همچنین استفاده از تجربیات کارشناسان موسسه رهپویان خیام در این راه میتواند از هرگونه نتایج منفی جلوگیری کند. در دنباله به تعدادی از موارد مهم که میتواند باعث ردشدن درخواست ویزای تحصیلی شوند پرداختهایم:
- تمکن مالی ناکافی؛
- سن نامناسب متقاضی نسبت به مقطع تحصیلی انتخابی؛
- وجود گپ تحصیلی زیاد و عدم توانایی در توجیه آن؛
- عدم ارائه مدرک زبان یا ارائه مدرک منقضیشده؛
- عدم اثبات انگیزه متقاضی جهت تحصیل در آلمان؛
- وجود کموکاستی یا نقص در مدارک ارائهشده
- پذیرش از دانشگاه نامعتبر یا پذیرش تحصیلی نامعتبر؛
تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کاری پس از اتمام تحصیل:
داشتن شغل مناسب پس از اتمام تحصیل یکی از الزامات رشیدن به اقامت دائم است. درنتیجه دانشجویان پس از اتمام تحصیل در قدم اول باید یک پیشنهاد شغلی مناسب از طرف یک کافرما در آلمان دریافت کنند. سپس میتوانند با مراجعه به اداره مهاجرت در این کشور ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کنند. در صورت داشتن شرایط لازم همچون حداقل سطح زبان تعیینشده، مدارک تحصیلی مرتبط و مدارک هویتی لازم میتوان برای ویزای کاری آلمان اقدام کرد.
راههای بالابردن شانس ویزای تحصیلی آلمان کدامند؟
- ارائه تمکن مالی کافی: هرچه میزان تمکن مالی ارائهشده بیشتر باشد احتمال موافقت با درخواستتان برای صدور ویزا بیشتر خواهد شد.
- توجیه مناسب برای گپ تحصیلی (در صورت وجود): اگر زمان زیادی بین آخرین مقطع تحصیلی شما تا زمان درخواست برای ادامه تحصیل در مقطع بعدی وجود دارد لازم است با دلایل کافی و متقاعدکننده این گپ توجیه شود.
دلایلی همچون اشتغال به کار، آموزش زبان، مشکلات مربوط به سلامتی خانواده،…
- ارائه حداقل مدرک زبان B2: همانگونه که گفته شد ممکن است بعضی از دانشگاههای آلمان داشتن مدرک ب 1 را کافی بدانند. ولی توجه داشته باشید که برای صدور ویزای تحصیلی نظر افسر مهاجرت اهمیت دارد.
داشتن مدرک ب2 آلمانی و بالاتر یا آیلتس 6.5 و بالاتر شانس صدور ویزا را افزایش خواهد داد.
- انگیزه متقاضی از تحصیل در آلمان: لازم است به افسر مهاجرت دلایل کافی در مورد انگیزه ادامه تحصیل در آلمان ارائه داده شود.
- ارائه مدارک به صورت کامل: توجه داشته باشید که هیچ نقصی در مدارک شما نباید وجود داشته باشد. طبق چکلیستی که در سایت سفارت آلمان موجود است سعی کنید مدارک لازم را جمعآوری کرده و به سفارت ارائه دهید.